Tipuri de lemn folosite in fabricarea de mobilier

Tipuri de lemn folosite in fabricarea de mobilier

Diversitatea pe piaţă de mobilă

Lemnul este materia prima care este folosita chiar inca din cele mai vechi timpuri si care in continuare are cea mai mare cerere și valoare. Mobilierul din lemn are o durată de viață mai lunga decat toate celelalte materiale. El are, de asemenea, o structura rezistenta si un finisaj natural aparte. Lemnul poate fi folosit pentru a produce orice tip de mobilier si poate fi folosit in diverse combinatii inclusiv cu sticlă sau piele.

Lemnul este resursa cea mai versatila, regenerabilă și durabilă de pe planeta de aceea este materialul cel mai frecvent utilizat în crearea de mobilier. Deoarece lemnul este un material organic și poate fi nativ pentru anumite regiuni s-ar putea constata că diferitele tipuri de lemn sunt în mod tradițional mai frecvent utilizate pentru mobilier in diferite țări.

In zilele noastre, datorita costului de transport destul de scazut, diverse tipuri de lemn sunt importate și exportate la o rata mult mai mare decat in anii trecuti, prin urmare opțiunile pentru producatorii de mobilier sunt mult mai multe. Alte materiale sunt, desigur, utilizate pentru proprietățile fie structurale sau estetice și sunt, de asemenea, discutate aici. Gasiti in lista de mai jos informatii despre calitățile și utilizările comune ale fiecărui tip de material folosit pentru producerea de mobilier.

În țara noastră, pădurile sunt alcătuite din cca. 70 specii forestiere, ca urmare a condițiilor de climă și pământ. Majoritatea o reprezintă cele foioase, cca. 75%, (fag, stejar, nuc, mesteacăn, plop, ulm, salcie, tei, paltin, frasin, anin, carpen, salcâm, arțar etc., iar restul sunt arbori rășinoși (molid, brad, larice, pin silvestru, pin austriac, pin cembra, duglas și tisa). 

Lemn de cedru

Cedrul este un lemn moale roşiatic nativ pentru Liban, vestul Siriei şi centrul unde este utilizat în mod tradiţional în producerea de jaluzele. Are un miros dulce distinctiv care este motivul pentru care este folosit pe scară largă în producerea de cufere şi la interiorul dulapurilor. Este foarte uşor de prelucrat, are o textura uniformă şi este, deasemenea, rezistent la descompunere ceea ce duce la utilizarea să în aer liber.


Lemn de cireș

Cireşul este un lemn flexibil cu nervurile apropiate care rezistă bine la îndoire şi deformaţii de micşorare. Zona native de creştere a ciresului sălbatic se extinde aproape în toată Europa, în Asia de Vest şi părţi din nordul Africii. Lemnul de cireş capătă o culoare roşiatică atunci când este expus la lumina soarelui. Îmbătrâneşte frumos şi este folosit la scară largă în producerea de dulapuri, articole mici artizanale, şi mânere sau picioare de mobilier.


Lemn de castan

“Chestnut” cum mai este denumit, este un lemn tare, nativ regiunilor temperate din emisfera nordică. Există numeroase variante, dintre care cel mai popular este cel din Spania. Lemnul de castan îşi pierde durabilitate atunci când este crescut peste 50 ani, deci este dificil să se obţină bucăţi mari de cherestea din el. Acesta a fost întotdeauna extrem de apreciat pentru mici piese de mobilier, în aer liber unde durabilitatea este importantă, precum şi garduri din lemn, este de asemenea folosit pentru a face butoaie.


Lemn de ulm

Ulmul este apreciat pentru structura să cu nervuri îmbinate care îi conferă o rezistenţă ridicată la despicare, cu utilizări semnificative în şezuturi de scaune, sicrie şi instrumente pentru bucătărie, lemnul de ulm este, de asemenea, destul de maleabil şi este disponibil în bucăţi lungi de cherestea datorită trunchiurilor de copac înalte şi drepte. Din acest motiv ulmul este favorizat că o sursă de materie prima pentru construcţii de nave. Acest tip de lemn a fost folosit în Evul Mediu pentru a face arcuri.


Lemn de brad

Bradul este un lemn de esenţă moale cu o creştere rapidă, care este uniform texturat şi are o rezistenţă foarte mică la putrezire şi descompunere. Este uşor de prelucrat şi se finisează uşor. Bradul este folosit pentru a face mobilier, uşi, rame pentru tablouri, rame de ferestre şi elemente decorative. Este, de asemenea o componentă principala a placajului.


Lemn de cucuta

“Hemlock” este denumirea internaţională şi este un lemn de esenţă moale, uşor care este originar din continentul nord-american, dar este, de asemenea, cultivat şi în Europa. Este uşor de prelucrat pe utilaje datorită nervurilor rare şi raritatatii nodurilor. Este uniform texturat şi are o rezistenţă scăzută la degradare. Acesta este folosit în principal că un lemn pentru construcţii, pentru cherestea, panouri de uşi, sub podele şi lăzi de transport.


Lemn de tei

Teiul este un lemn tare cu o culoare galben pal, care se închide la culoare treptat în timp. Poate rezista multe secole, chiar și 1000 ani. În Europa se găsesc 5 specii, cele mai răspândite fiind teiul argintiu, de vară și de iarnă. Creșterea și dezvoltarea teiului de iarnă se desfășoară fiecare în câte o treime a vieții sale respectiv, poate crește 300 ani, trăi 300 ani și îmbătrâni 300 ani. În Evul Mediu era asociat cu sfânta inimă a lui Iisus Cristos. În Franța în sec. IX au fost sursă de inspirație pentru Victor Hugo. Au aparut în perioada cretacică, au dobândit caracteristicile în era terțiară, în quaternar au coborât în Danemarca, Rusia apoi spre sud și Asia. Teiul are proprietăți excelente pentru sculptură și este în special favorizat de catre sculptorii in lemn atunci cand au de realizat elemente ce neceesita migala si munca delicate. Acesta este un lemn foarte stabil și este suficient de moale pentru a fi sculptat și totuși suficient de tare pentru a-si mentine forma. Teiul, de asemenea, imbatraneste frumos, are proprietăți bune de îndoire și este adesea folosit pentru fabricarea mobilei.


Lemn de mahon

Mahonul este un lemn de esenţă tare fin granulat, de culoare maro-roşcat. Este extrem de durabil şi rezistă la umflături, la deformaţii de micşorare, la îndoire şi răsucire. Mahonul este utilizat pe scară largă pentru mobilier scump de înalta calitate cum ar fi dulapuri din lemn, dresinguri şi mese furniruite. De asemenea, este utilizat în construcţia de bărci, datorită rezistenţei sale ridicate la umflare şi deformare cauzate de apă.


Lemn de artar

Arţarul un lemn extreme de tare şi rezistent cu o textura fină şi este nativ din Asia. Cu contracţie moderată, uşor de prelucrat pe utilaje este cel mai des utilizat în producerea de podele, mobilier şi suprafeţe supuse uzurii intense cum ar fi pistele de bowling. Arţarul este un lemn de culoare deschisă şi este, uneori, chiar decolorat înainte de finisare pentru a-l face şi mai alb.


Lemn de stejar

Stejarul este un lemn de esenta tare, deschis la culoare, care are calitati pliabile bune în ciuda naturii sale durabile. Este potrivit de greu, rezistent, și cu contrageri mari,de aceea trebuie uscat încet pentru a nu se rupe. Este durabil și se impregnează ușor Se colorează și finiseaza bine și rezistă la absorbția de umiditate. Stejar este o materie prima excelenta pentru fabricarea de mobilă, unde este cel mai des utilizat, datorită calităților sale naturale estetice, precum și rezistență sale. De asemenea, este utilizat pentru structura barcilor, birouri și podele, scări, tâmplărie exterioară și interioară, elemente de arhitectură interioară, căptușeli, lambriuri, lemn masiv pentru mobila de interior simplă sau sculptată, mobilă de exterior, furnir natural sau băițuit, plăci, placaje, ornamente strunjite, profilate etc.


Lemn de pin

Pinul este un lemn moale cu o creştere rapidă nativ din Scandinavia. El are o textura uniformă şi este foarte uşor de prelucrat. Se finisează bine şi rezistă la contracţie, umflare şi deformare în ciuda structurii nervurilor foarte rare. Acesta este utilizat pe scară largă în construcţia de case pe structura de lemn, lambriuri, mobilier de serie, paleţi şi numeroase alte elemente. Este una dintre cele mai utilizate materii prime lemnoase din lume şi deoarece creşte atât de rapid este prezent în plantaţii private din întreagă lume.


Lemnul rosu de Sequoia

“Redwood” cum este denumit internaţional este nativ doar pe o fâşie îngustă de pământ de-a lungul coastei de vest a Americii. Este uşor dar relativ durabil, se prelucrează uşor şi are o bună rezistenţă naturală la putrezire şi descompunere şi, prin urmare, este frecvent utilizat pentru a face mobilier de exterior, garduri şi lambriuri pentru casă. Este denumit după culoarea să roşiatică.


Palisandru

Cunoscut şi sub denumirea de “Rosewood” este un lemn de esenţă tare cu granulaţie deasă şi culoare închisă maro-roşcat. Este greu de prelucrat şi necesită o mulţime de operaţii de lustruire pentru a obţine un finisaj bun. Acesta este frecvent utilizat pentru a face instrumente muzicale, cum ar fi piane, precum şi mânere de unelte, sculpturi, furnir şi mobilier. Acesta are, de asemenea o aromă plăcută unică, ce îl diferenţiază de cele mai multe alte specii de arbori.


Lemn de molid

Molidul este un lemn moale relativ durabil, nativ din Scandinavia, care se finisează bine, dar are o rezistenţă scăzută la putrezire şi descompunere. Acesta dispune de contracţie moderată şi este deschis la culoare şi uşor în greutate. Este o opţiune bună pentru a face catarge pentru nave, avioane, lăzi, cutii, elemente decorative generale şi scări, datorită rezistenţei sale ridicate raportate la greutate.


Lemn de teak

Teakul este un lemn greu cu o densitate medie, de esenţă tare, renumit, care este foarte rezistent la umiditate. Rezistă la îndoire, crăpare şi descompunere şi este utilizat într-o varietate de moduri care fac uz de rezistenţă şal extremă, acestea includ mobilier, parchet, panouri, rame pentru ferestre, construcţia de nave, uşi pentru biserici şi podele. De asemenea, este folosit uneori că lemn pentru capacităţile sale purtătoare de sarcini, de exemplu, că o grindă transversală.


Lemn de nuc

Nucul este un lemn greu, bine texturat, închis la culoare, tare dar uşor de prelucrat. Acesta rezistă deformaţii de micşorare şi pote fi îndoit şi finisat în multe feluri acceptând multe tipuri de lacuri şi vopsele. Acesta este folosit în principal pentru producţia de mobilier masiv şi furniruri, dulapuri, lambriuri şi elemente decorative din lemn. Sunt multe specii de nuc, unele originare din Persia iar altele în SUA.


Lemn din arbore de cauciuc tratat

Acesta este un material care câştigă încet popularitate pe piaţă. Când sunt pe deplin dezvoltaţi arborii de cauciuc se taie şi apoi se tratează chimic. Acest lucru ajută la evitarea atacurilor insectelor şi a degradării fungice. Lemnul din acest arbore lucrează foarte puţin în timp şi este unul din cele mai stabile tipuri de material lemnos. Mobilierul realizat din lemn de arbore de cauciuc este capabil să reziste peste 25 de ani fără nici un defect şi se crede că va crea o revoluţie în piaţă de mobilier în anii următori.Lemn de fag

Fagul este arbore forestier și ornamental ce crește în zona temperată în Europa și țări din Caucaz și în nordul Iranului. Are o înălțime de 25-30 m, trunchi drept și este lemnul cu cel mai mare grad de folosire. Are o structură uniformă cu fibra dreaptă. Are culoarea alb-roșiatic, crem deschis cu nuanțe cenușii, prin aburire se uniformizează culoarea, roșiatică, și se stabilizează, cu raze medulare late și bine definite, în secțiune radială cu oglinzi formate de acestea, cu pori împrăștiați, vizibili cu ochiul liber. Nu este decorativ dar este greu și tare, rezistent la presiune. Are tensiuni interne, ceea ce duce la crăpături interne încă de la doborâre, cu dificultăți la uscare, pentru că are tendința de despicare și se deformează ușor. Cu proprietăți mecanice medii, se prelucrează bine și ușor cu toate uneltele, se defibrează ușor, puțin durabil în condiții de umiditate necorespunzătoare. Nu e rezistent la intemperii și este sensibil la atacul insectelor și ciupercilor dacă e depozitat în spații umede. Poate fi tăiat și derulat. Răspunde bine la geluire, strunjire și finisare. Se comportă bine la prinderi cu adeziv, finisare prin vopsire, lăcuire. Se folosește ca elemente masive de rezistență la construcții provizorii, stâlpi pentru eșafodaje și susțineri, furnir, în industria mobilei, în special la elemente curbate și mulate.Lemn de frasin

Cca. 65 specii de frasin sunt răspândite în Europa, America de Nord, Mexic și Asia, crește pană la 30m, nerezistent la geruri mari. Este greu, tare, dens, cu contrageri și rezistențe mecanice medii pentru foioase, rezistent, elastic, se usucă ușor, se curbează bine prin aburire, se derulează bine. Se întrebuințează ca elemente structurale cu solicitări reduse, șarpante cu deschideri mici și medii, ca furnir în industria mobilei, elemente masive vizibile, la fabricarea schiurilor și elementelor curbate.Lemn de mesteacan

Arbore forestier și ornamental, cu creștere rapidă, atinge 15-20 m înălțime, crește în regiunile submontane din Europa, în centrul și nordul Asiei și America. Are o culoare alb ivorie, cu pori mici, raze medulare fine, cu pete medulare, este omogen, cu luciu de sidef, cu textură fină. Semigreu, solid, dur și foarte elastic, puțin durabil. Se usucă foarte încet deoarece are contracții mari, tendința de a se îngălbeni și de a se păta. Se prelucrează fără probleme, se despică greu. Bun pentru îmbinări normale și are rezistențe bune la solicitări mecanice. Este folosit în industria mobilei ca elemente vizibile, curbate, sculptate, ca furnir tehnic la fabricarea placajului și estetic pentru acoperiri de panouri, intarsii (furnirul măzărat este foarte apreciat), ca elemente structurale la construcții civile, industriale și agrozootehnice, placaje de aviație etc.Lemn de salcam

Arbore ce crește în sud-estul Europei și Americii. Are o înălțime de cca. 25 m. Trunchiul este adesea deformat și nu are o secțiune circulară. Textura este striată și decorativă. Are un miros neplăcut atunci când se taie. Este un lemn tare (dintre cele mai dure), greu, durabil, cu contrageri și rezistențe mecanice mari. Se usucă încet deoarece are tendința de crăpare și deformare. Se prelucrează greu, furnir rar, străpuns de adeziv; Este potrivit pentru solicitări în minerit, fundații, piloti, mori, ca elemente structurale la constructii agrozootehnice, stâlpi pentru eșafodaje și susțineri, constructii navale, catarge, echipament sportiv, aparate gimnastică, parchet, intarsie, piese de mașini, construcții sub apă, elemente masive vizibile, butoaie pentru coniac etc. Este potrivit pentru elemente strunjite, sculptate și lăcuite.Lemn de abanos

Este o plantă lemnoasă arborescentă, originară din zona tropicală și subtropicală, îndeosebi din Africa. Este un lemn cu duramen negru, negru-brun, negru-cenușiu cu dungi de culori diferite, textură foarte fină, are fibră dreaptă. Lemn în general greu, cel maibun fiind foarte greu, dens și tare, durabil, se prelucrează bine dar greu și numai după ce este aburit, uzează sculele, praful este toxic. Este întrebuințat în ebenistică (tâmplărie fină), mobilier de lux, sculptură statuete, pipe, instrumente muzicale de suflat, clape la pian, pentru acoperire panouri, intarsii, ornamente strunjite, incrustații mozaic.


Autor: Silviu Vasile Dima

Bibliografie: Tehnologia si estetica lemnului – Note de curs 2011-2012, Arh. Gheorghe Mihai, Lect.   Drd.  Arh. Oana Ionescu


1335 Comentarii