Materiale folosite frecvent in producerea de mobilier, altele decat lemnul masiv

Materiale folosite frecvent in producerea de mobilier, altele decat lemnul masiv

Piata de mobila continuă sa evolueze zi de zi. În afară de confortul sau ușurința și comoditatea în utilizare clienții au nevoie de mobilier pentru a se potrivi interioarele casei lor. Gasiti mai jos informatii despre unele din materialele care au cucerit piata de mobila de-a lungul timpului.

 


Placaj

Placajul este un lemn artificial, care a fost inventat în timpul celui de-al doilea război mondial și a fost utilizat în principal pentru a construi bărci și ambarcațiuni pentru armată. Aceasta se face din numeroase bucati subțiri de lemn lipite împreună. Fiecare strat este în unghi drept fata de directia nervurilor celuilalt strat pentru a creste rezistenta, de asemenea, permițându-i să rămână destul de flexibil. Cu cat este mai subțire foaia, cu atat mai maleabil va fi. Acesta este utilizat pe scară largă în industria de construcții fie ca material sub podele sau ca o carcasa structurală între pereți.


MDF din engleza “Medium Density Fibreboard

MDF este un produs artificial din lemn sub formă de pulbere legat cu adeziv și comprimat pentru a forma foi, de obicei, 2800mm x 2070mm. Este mai dens si mai rezistent decat PAL-ul si prezinta avantajul ca este destul de maleabil și foarte ușor de prelucrat si finisat. Acesta este utilizat pe scară largă pentru mobilier de interior in special la fronturi, usi, rafturi precum is la mobila pentru bucatarie si baie deoarece rezista mai bine decat PAL-ul in conditii de umezeala.


HDF din engleza “High Density Fibreboard”

Este un produs artificial din lemn sub formă de pulbere legat cu adeziv și comprimat pentru a forma foi subtiri, similar MDF-ului insa cu o densitate, greutate si rezistenta mai mare. Este un bun izolator termic si fonic si adera foarte bine la melamina, hartie sau furnir. Este usor de perforat, maleabil si destul de flexibil si este utilizat cel mai des pentur palcari pe partea din spate a dulapurilor sau pieselor de mobile, fundul sertarelor, lambriuri si usi de mobilier.


PAL - Placi aglomerate lemnoase

PAL este un lemn artificial ca si MDF-ul, realizat din aschii de lemn, de unde și numele. Acesta este utilizat pe scară largă pentru carcasa structurilor din mobilier și dulapuri, care sunt apoi acoperite cu melamine sau furnir din lemn. De asemenea, este utilizat pe scară largă pentru sub podele low cost. Este util numai sub formă de foi și nu pot fi folosite sau prelucrate în orice alt format.


Otel

Mobilierul din oțel are un cost relativ scazut raportat la alte materiale. Acest tip de material este folosit inca din anii ’20. În 1925, Marcel Breuer, un designer de mobilier și architect de la Bauhaus, a inceput sa lucreze cu oțel tubular, fiind impresionat de greutatea redusă și rezistenta unui cadru de bicicleta. Acest material estetic extreme de rezistent a creat posibilitatea folosirii in producerea de mobilier de sisteme de sprijin neobișnuite si design inovativ.


Plastic

Plasticul este un material artificial care a fost creat în 1862 in Londra. Materialul a fost inițial numit Parkesine si era un material organic derivat din celuloza care odata incalzit putea fi modelat, și isi păstra forma atunci când se răcea. Acesta a fost de atunci foarte mult imbunatatit si modificat in numeroase variante, dar proprietățile sale inițiale rămân cele mai valoroase. Capacitatea de a modela plasticul în orice formă l-a făcut un material foarte popular pentru mobilier produs în masă, cat și pentru mobilier personalizat modern, unde orice formă poate fi obtinuta. Piesele de mobilier din plastic sunt foarte usoare in greutate și au un preț scazut potrivindu-se nevoilor unei case cu buget redus. Deoarece plasticul este ingredientul principal folosit, acestea sunt disponibile in mai multe culori. O altă caracteristică a acestora este că ele sunt potrivite exterior in gradina sau pe terasa si nu se uzeaza repede in aceste conditii. Culoarea la scaunele de plastic se estompeaza în timp și rezistenta lor este afectata de asemenea picioarele lor începand să se indoaie la cea mai mică greutate.


Sticla

Sticla este observata in la aproape toate casele într-o formă sau alta. Acest material este disponibil în modele transparente care permit trecerea luminii prin el și design minimalist care dau interioarelor un aspect elegant. Un avantaj al acestora este că pot fi spălate și menținute fără pete pentru o lungă perioadă de timp. Sticla în forma sa obișnuită se va rupe sub presiune în cioburi ascuțite, și, prin urmare, nu este adecvata pentru utilizarea în mobilier. Sticla securizata este formata dintr-o foaie de sticlă obișnuită care a fost încălzita și apoi răcita rapid cu aer rece, acest proces de încălzire și răcire rapidă conduce la racirea si solidificarea suprafețelor exterioare înainte celor interioare, inducând astfel compresiune permanentă în structura sticlei. Acest tip de sticlă este adecvat pentru utilizarea în fabricarea de mobilier și poate fi chiar îndoit și curbat.


Piele sintetica

Piele sintetica este mai ieftina decât cea naturala, insa din punct de vedere al rezistentei este similara. În general, buretii pusi pe mobilier din lemn sunt acoperiti cu piele sintetica. Un alt avantaj al acestui material este că ele nu necesită întreținere multa.


Fonta

Aceasta este un tip de material este rezistent la toate tipurile de condițiile meteorologice. El nu corodeaza ușor, chiar dacă este folosit în aer liber. Este utilizat in general pentru fabricarea de scaune si mese pentru exterior sau suportul meselor de interior.


Rachita sau trestie

Acestea sunt materiale 100% natural folosite in productia de mobilier inca din antichitat. Prețul lor depinde de stilul de mobilier. Ele pot fi fabricate în orice forme și mărimi si sunt folosite in general pentru fabricarea de mese sau scaune.


Poliuretan

Acest material, care este disponibil în peste o sută de culori a pornit o adevarata revolutie in industria de mobila, industria textila, industria de constructii, etc. Poliuretanul este folosit în toată casa. În pardoseli, saltele, izolatia aparatelor frigorifice, perne, covoare, este folosit ca material de amortizare pentru mobilier tapitat, spuma poliuretanica flexibila lucrand pentru a face mobilierul mai durabil si confortabil. Deasemenea el joacă un rol major în producerea multor materiale moderne, cum ar fi lemnul compozit, el fiind folosit intr-un lianț pe bază de poliuretan pentru a lipi permanent materiale precum PFL, PAL, MDF, HDF si palcaj.


Acril

Este un material termoplastic transparent, rezistent si usor adesea folosit ca un substitut pentru sticla. Poate fi modelat si nu este casant, are o rezistenta foarte mare la impact. Are o transparenta mai buna decat sticla insa se sgarie usor. Fiind transparent și durabil, acrilul este un material versatil si a fost folosit într-o gamă largă de domenii și aplicații, cum ar fi: carcasa farurilor la masini, tablouri de bord pentru vehicule, electorcasnice, lentile pentru ochelari, sub formă de foi pentru ferestre, luminatoare, bariere de securitate, sticla antiglonț, semne si display-uri, obiecte sanitare (cazi), ecrane LCD, mobilier și multe alte aplicații.


Autor: Silviu Vasile Dima

 


Lasa un Raspuns